Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010


ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ - ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ - Φ. 2073

Μια φορά κι έναν καιρό...
Μια φορά κι' έναν καιρό...
Θα σας πω σήμερα ένα παραμύθι. Όχι τόσο παλιό, αλλά αρχίζει όπως όλα τα παραμύθια: Μια φορά κι ένα καιρό, πριν τον πόλεμο, στην Φλώρινα υπήρχε ένας υποτυπώδης ζωολογικός κήπος, που λειτουργούσε στα πλαίσια του Κρατικού Φυτωρίου και ήταν υπό την εποπτεία της τότε Γεωργικής Γεωργικής Φλωρίνης, που είχε ιδρύσει ο αείμνηστος Κοντόπουλος. Δεν είχε άγρια ζώα, αλλά μόνο ήμερα, όπως αγελάδες, γουρούνια, άλογα, πρόβατα και άλλα. Πιτσιρικάδες τον επισκέπτονταν και θαύμαζαν τα μεγάλα ζώα. Κάποια εποχή έμειναν μόνο οι αγελάδες και ο αρχέγονος ζωολογικός κήπος έπαυσε να υπάρχει. Αργότερα, το 1968, κάποιος νομάρχης είχε την φαεινή ιδέα να δημιουργήσει σωστό ζωολογικό κήπο, με τα δεδομένα που υπήρχαν τότε και να κάνει έναν πόλο έλξεως επισκεπτών από την Φλώρινα και εκδρομείς από άλλες πόλεις. Τον δημιούργησε, που λέτε, μέσα στο κτήμα της Γεωργικής Σχολής, τον πλούτισε με διάφορα άγρια και ήμερα ζώα και με διάφορα πτηνά της περιοχής. Κόσμος πολύς και κυρίως γονείς με τα παιδιά, παππούδες και γιαγιάδες με τα εγγόνια τους τον επισκέπτονταν και χαίρονταν και θαύμαζαν τις ναζιάρες αρκούδες, τα μεγαλοπρεπή λιοντάρια, τους φοβερούς λύκους και τα τσακάλια, τις πονηρές αλεπούδες και τα άλλα ζώα, καθώς και τα πανέμορφα παγώνια, που όταν φούντωναν την πολύχρωμη ουρά τους γίνονταν σωστό χάρμα των οφθαλμών και τις περήφανες χήνες, που αρμένιζαν στις τεχνητές λιμνούλες, όπως φαίnεται στην φωτογραφία μας.
Αργότερα, ο επόμενος νομάρχης, δημιούργησε στον ίδιο χώρο, μουσείο με βαλσαμωμένα πτηνά του νομού μας, που ήταν πράγματι ένα στολίδι και αυτό του ζωολογικού κήπου. Συνεχίσθηκε η λειτουργία του ζωολογικού κήπου, ο οποίος συγκέντρωνε, ιδίως τις ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές Κυριακές, το ζωηρό ενδιαφέρον εκατοντάδων επισκεπτών από την Φλώρινα και από άλλες πόλεις της Ελλάδος, έως ότου άρχισε η παρακμή. Το κράτος δεν επιχορηγούσε την λειτουργία του ζωολογικού κήπου, ο δήμος μας είχε μεν την βούληση να τον κρατήσει ζωντανό κι έκανε, μάλιστα, προσπάθειες για να τον αναμορφώσει, δεν είχε, όμως, τα ανάλογα χρήματα και μια ημέρα των ημερών, πριν λίγα χρόνια, ο ζωολογικός κύκλος έκλεισε. Έγινε παρελθόν, ανάμνηση για τους Φλωρινιώτες και τους έξω του νομού μας επισκέπτες.
Εδώ τελειώνει το παραμύθι. Και καταλήγει, όπως καταλήγουν όλα τα παραμύθια, με μια μικρή παραλλαγή: Κι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς με την ανάμνηση κι ίσως με την ελπίδα να ξαναζωντανεύσει... Είθε

Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

ΨΗΦΙΖΩ (ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΟΥ ΔΥΝΑΤΟΥ)

ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΙΚΑΝΟΥΣ

ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΙΜΙΟΥΣ

ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΑΞΙΕΣ

ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ

ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ

ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥΣ

ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ

ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΖΩΑ

ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ

ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΕΝΟΥΝ Σ' ΑΥΤΟΝ (ΟΧΙ ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ, ΟΠΩΣ ΨΗΦΙΖΑΜΕ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΜΑΣ , ΚΟΡΤΣΑΡΗ, ΛΙΑΝΗ ΚΛΠ)

ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΗΚΩΣΟΥΝ ΑΝΑΣΤΗΜΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΣΑΠΙΛΑ
Ή ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΝΑ ΜΕ ΑΥΤΗ

ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΝΕΟΥΣ

ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΜΙΧΘΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΓΕΜΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥΣ.
ΕΑΝ ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΗΝ ΕΙΧΑΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ........
ΤΩΡΑ ΑΠΛΩΣ, ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΨΗΦΟΘΗΡΙΚΑ ΔΕΚΑΝΙΚΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ.

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΝΕΟΥΣ,
ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ,
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΛΗΟΥΣ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΕΙΞΕΙ ΜΕΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΑΧΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΑΝΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ.

ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΠΟΛΙΝΤΙΚΑΝΤΗΔΕΣ ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΑΠΟΧΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΨΗΦΙΣΤΕ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΤΕ ΤΥΨΕΙΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ.

ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΒΟΛΙ

ΜΑΥΡΟ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΓΥΑΛΟΥΡΟ






Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ:Ο Φλωρινιώτης Κωστάκης Λούστας





Γεννήθηκε το 1933. Η μητέρα του ήταν βιολονίστρια από την Αθήνα και ο πατέρας του ράφτης από το Νυμφαίο Φλώρινας. Ο ίδιος γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στη Φλώρινα. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, παρά τις αντιρρήσεις του αυταρχικού πατέρα του, με δάσκαλό τον Γιάννη Μόραλη. Σπούδασε επίσης μουσική. Ασχολείται με την ποίηση και την λογοτεχνία. Η πρώτη του έκθεση έγινε το 1957 στη Φλώρινα, ενώ το 1961, με τη φροντίδα του ποιητή Γ. Βαφόπουλου, πραγματοποίησε την πρώτη του έκθεση στη Θεσσαλονίκη. Σιγά σιγά άρχισε να καταξιώνεται. Η διεθνής αναγνώριση ήρθε μέσα στη δεκαετία του ’60, με μια σειρά ατομικών εκθέσεων στη Νέα Υόρκη, που του έδωσαν πολύ επαινετικές κριτικές. Από τότε, συνεχίζει με αμείωτο ενδιαφέρον να ζωγραφίζει και να εκθέτει έργα του στην Ελλάδα και το εξωτερικό και θεωρείται ένας από τους πιο ταλαντούχους Έλληνες ζωγράφους.
Όμως ο Κωστάκης Λούστας δεν «χωράει», είναι αδύνατον να «χωρέσει» σε ένα βιογραφικό. Καιρό τώρα θέλω να γράψω στο μπλογκ μου γι΄ αυτόν και συνεχώς το αφήνω, το αφήνω, από άγχος ότι δεν θα μπορέσω να αποδώσω ούτε κατ΄ ελάχιστο το μέγεθος της προσωπικότητας και της τέχνης του. Είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές παρουσίες της Φλώρινας, γνωστός για τον πολύμορφο λυρισμό της ζωγραφικής του, αλλά και για τις καυστικές του κριτικές σε πρόσωπα και πράγματα. Με μια ιδιοσυγκρασία εκρηκτική, υπήρξε γνήσιος επαναστάτης σε εποχές όπου η ανυπακοή και η ιδιαιτερότητα αποτελούσαν έγκλημα.
«Ζωγράφο με κορυφαία ταλέντα», τον χαρακτηρίζει ο Χάρης Καμπουρίδης στα «Νέα». «Ζωγραφική καθαυτή», λέει, είναι η ζωγραφική του, «δηλαδή αστραπιαία οπτική σύλληψη του θέματος και γρήγορη μεταγραφή του στο τελάρο, με κινήσεις και χρώματα εξπρεσιονιστικά , σχεδόν βίαια, αλλά και αθώα, παιδικά πολλές φορές. Ο Λούστας ζει το τοπίο, γίνεται ένα με τη Βορειοελλαδίτικη υγρασία που βαραίνει τα χρώματα και θυμίζει τις τονικότητες των Ολλανδών τοπιογράφων».
Ο Μιλτιάδης Παπανικολάου, στο «Μπλε άλογο», αναφέρει:«Ο Λούστας αποφεύγει τα ρητορικά και ανεκδοτολογικά σχήματα προκειμένου να μείνει στο ουσιαστικό και το κύριο. Αν και βαθύτατα συναισθηματικός, δεν παρασύρεται σε εύκολες και εξεζητημένες διατυπώσεις, σε συνήθεις συνθετικές λύσεις και σε διάφορα οπτικά επινοήματα. Αντίθετα, η γλώσσα του είναι έντονα ποιητική και λυρική, εξαιτίας της ιδιαίτερης τονικότητας του χρώματος’ η γραφή του είναι εξαιρετικά ασφαλής και σίγουρη, όπου χρώμα και φως συνθέτουν ένα σύνολο αυστηρά δομημένο και με ακρίβεια οργανωμένο.
Ο Λούστας, περνώντας από τα πιο δημοφιλή στάδια της παραστατικής ζωγραφικής, κατέληξε, κυρίως ύστερα από το ’80, σε μια ιδιότυπη προσωπική γραφή. Το θεματολόγιο του είναι περίπου το εξής: πορτρέτα, νεκρές φύσεις, καθημερινά αντικείμενα, μουσικά όργανα και θαλασσινά τοπία. Τα χρώματά του είναι διαφανή, μελωδικά και πλούσια, συγχρονισμένα με μια μουσική αντίληψη. Έχει κανείς την εντύπωση πως βλέπει τα θέματα μέσα από μια διάφανη σφαίρα, όπου τα επίπεδα αλληλοδιαδέχονται το ένα το άλλο, τα αντικείμενα αλλάζουν κλίμακες και ρόλους, ενώ οι μορφές και τα διάφορα μοτίβα αναλύονται σε χρωματικά μορφώματα και μοιάζουν να αιωρούνται σ΄ έναν δυναμικό –μη προοπτικό, κατά κανόνα χώρο».
Πριν από ένα περίπου χρόνο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ιανός το βιβλίο του Κωστάκη Λούστα, με τίτλο «Εκατό και πλέον δαχτυλίδια για πρίγκιπες», όπου περιγράφει τις αναμνήσεις, τα βιώματα και τις περιπέτειές του, αλλά και τις οξυδερκείς επισημάνσεις του για τη σημερινή κοινωνική, πολιτιστική και πολιτική πραγματικότητα. Οι ιστορίες του αυτές χαρακτηρίστηκαν ως «λογοτεχνικοί πίνακες».
(Πηγές: 1.Εφημερίδα «Τα Νέα», Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2006, Ορίζοντες, Κριτική Εικαστικών, Χάρης Καμπουρίδης, 2. Μιλτιάδης Παπανικολάου, Το Μπλε άλογο (θέματα ιστορίας και κριτικής τέχνης), Βάνιας, 1994, 3. Κώστας Λούστας, Εκατό και πλέον δαχτυλίδια για πρίγκιπες, Ιανός).

09 Νοεμβρίου 2006, 17:10
Πηγή: musicheaven.gr

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ


ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ:

Γι' αυτό στη Φλώρινα δεν συντηρούμαι τα παλιά σπίτια στο ποτάμι, μην έχουμε τίποτα δυστυχήματα σαν και αυτό.
Απεναντίας ανοίγουμε τρύπες στις σκεπές και περιμένουμε μετά τα χιόνια και τις βροχές να κάνουν την δουλειά τους.

Φωτογραφία 1η : "ΝΑΟΥΜΗΣ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ"



Φωτογραφία 2η : Περιμένοντας να πέσει.



Φωτογραφία 3η : Εγκατάλειψη.......
και όμως είναι όμορφο !!!




Φωτογραφία 4η : Οικία Πέϊου -χαρακτηριστική Μακεδονίτικη αρχιτεκτονική, αντιστάθηκε πολλά χρόνια.
Η φωτογραφία τραβήχτηκε τον Ιανουάριο του 2009, σήμερα ήδη έχει καταρρεύσει το μεγαλύτερο μέρος του οικήματος και περιμένουμε να μπουν μπουλντόζες να μας "απαλλάξουν" από "κάτι τόσο επικίνδυνο".
ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΜΗΝ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΑΣ ΩΣ ΠΟΛΗΣ ......
ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ......ΕΙΝΑΙ ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟ.............

ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΤΑ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΣΠΙΤΙΑ, ΘΕΛΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΘΟΥΝ.
ΡΙΞΤΑ ΛΟΙΠΟΝ.....ΚΑΙ ΣΗΚΩΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ, ΜΠΟΡΕΙΣ.......

5 Οκτ 2010
Το ατύχημα συνέβη σήμερα Δευτέρα 25 Οκτ και πριν από λίγες ώρες κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης σε διατηρητέο της περιοχής Βαρόσι στην Έδεσσα. Τοίχος του σπιτιού κατέρρευσε ξαφνικά με αποτέλεσμα να καταπλακωθούν 4 τεχνίτες και η ιδιοκτήτρια του σπιτιού. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μιλούν για .....
έναν νεκρό Αλβανικής καταγωγής. Με επέμβαση της Πυροσβεστικής απελευθερώθηκαν όλα τα θύματα και διακομίστηκαν στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο της Έδεσσας.


Σημειώνεται ότι πολλά από τα διατηρητέα στην περιοχή είναι σε ιδιαίτερα κακή κατάσταση καθώς οι διαδικασίες για την χρηματοδότηση και επιδιόρθωσή τους είναι πρακτικά στάσιμες εδώ και πολλά χρόνια.

(φωτογραφία από τον τόπο του συμβάντος
http://edessa-vegoritida.blogspot.com/2010/10/4.html

http://dhmoths.blogspot.com/2010/10/blog-post_3058.html

(φωτογραφία αρχέιου)

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

ΑΘΩΩΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΞΙ ΠΡΩΤΑΙΤΙΟΥΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ







21 Οκτ 2010


Συναγερμός στους Ποντίους για την αθωωτική απόφαση των "έξι"

O Πρόεδρος της ΠΟΠΣ
Μπάμπης Αποστολίδης
ΑΘΩΩΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ «ΕΞΙ» ΠΡΩΤΑΙΤΙΟΥΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ
Θεσσαλονίκη 21-10-2010


Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων που εκπροσωπεί 220 Ποντιακά Σωματεία απ΄ όλη την Ελλάδα, αισθάνεται βαθύτατα απογοητευμένη αλλά και οργισμένη με την απόφαση του Τμήματος του Αρείου Πάγου, με την οποία «αθωώνονται οι έξι», πρωταίτιοι της Μικρασιατικής Καταστροφής.


Ευτυχώς την ιστορία δεν τη γράφουν και δεν την έγραψαν ποτέ οι...
δικαστικές αποφάσεις, αλλά η ακαδημαϊκή κοινότητα και ο λαός.


΄Αλλωστε η ιστορία μας είναι: «Απ΄ τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά».


Το έγκλημα των πρωταιτίων της Μικρασιατικής Καταστροφής, επισφραγίστηκε με ένα νέο νομικό έγκλημα και μάλιστα διαρκές.


Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στις προσπάθειες όλων των προσφυγικών Μικρασιατικών σωματείων και μεμφόμαστε εαυτούς και αλλήλους, διότι εφησυχάσαμε και αδιαφορήσαμε συλλογικά ως λαός, για το νέο διαρκές έγκλημα που διεπράχθει.


Δυστυχώς για άλλη μια φορά καταφέραμε να ασχοληθούμε με τα επείγοντα και όχι με τα σημαντικά και αφήσαμε ανοιχτές τις πόρτες για μια νέα παραχάραξη της ιστορίας.


Λυπούμεθα ειλικρινά κ.κ. Αρεοπαγίτες.


Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Π.Σ.
O Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας
Αποστολίδης Χαράλαμπος Σαββίδου Βικτωρία
Δικηγόρος Παρ΄ Αρείω Πάγω
....
Διευκρίνιση:
Με τον όρο Δίκη των έξι έχει καταγραφεί στην ελληνική ιστορία η δίκη ενώπιον έκτακτου στρατοδικείου στο οποίο παραπέμφθηκαν απο την επαναστατική επιτροπή για να τιμωρηθούν οι θεωρούμενοι ως υπεύθυνοι για τις συνέπειες της Μικρασιατικής εκστρατείας, κοινώς για την Μικρασιατική καταστροφή: Γεώργιος Χατζανέστης, διοικητής της στρατιάς της Μικράς Ασίας, Δημήτριος Γούναρης, πρώην πρωθυπουργός, Μιχαήλ Γούδας, υποναύαρχος και πρώην υπουργός, Ξενοφών Στρατηγός, υποστράτηγος και πρώην υπουργός, Νικόλαος Στράτος, πρώην πρωθυπουργός, Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης, πρώην πρωθυπουργός, Νικόλαος Θεοτόκης και Γεώργιος Μπαλτατζής, υπουργοί επι των στρατιωτικών και οικονομικών στην κυβέρνηση Γούναρη αντίστοιχα.


Αν και οι κατηγορούμενοι ήταν οκτώ, η ονομασία δίκη των έξι δόθηκε λόγω των έξι εκτελέσεων που τελικώς αποφασίστηκαν και πραγματοποιήθηκαν την ίδια σχεδόν ημέρα στο Γουδί. Το περιστατικό αυτό αποτελεί την κορύφωση αλλά και τον επίλογο του Εθνικού Διχασμού.


(από τη Βικιπαιδεια)

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Πατρίδα μ' αραεύω σε






Στίχοι: Παραδοσιακό
Μουσική: Παραδοσιακό
Εκτελέσεις: Στέλιος Καζαντζίδης

Πέντε οσπίτια έχτισα κι ασ’όλα ξεσπίτουμαι
Πρόσφυγας είμ’ασο κουνί μ’, Θε μ’ θα παλαλούμαι.

Πατρίδα μ αραεύω σε αμόν καταραμένος
Σα ξένα είμαι Έλληνας και σην Ελλάδαν ξένος

Όσπιτα 'θεκα ανάμεσα σ’ορμήν και ποταμάκρη
Πεγάδια μαρμαρόχτιστα, νερόν αμόν το δάκρυ.

Πατρίδα μ αραεύω σε αμόν καταραμένος
Σα ξένα είμαι Έλληνας και σην Ελλάδαν ξένος

Και τώρα αδακές διψώ νερό να πίνω ’κι έχω
Εντρέπομαι να ψάλαβω τα χείλοπα μ να βρέχω

Πατρίδα μ αραεύω σε αμόν καταραμένος
Σα ξένα είμαι Έλληνας και σην Ελλάδαν ξένος
Σα ξένα είμαι Έλληνας και σην Ελλάδαν ξένος
Σα ξένα είμαι Έλληνας και σην Ελλάδαν ξένος

ΠΗΓΗ ΣΤΙΧΩΝ: stixoi.info

ΕΛΑ ΝΑ ΛΕΓΩ ΣΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑΝ...


O Βασίλης Καρράς (Βασίλης Κεσογλίδης), μέλος του Ποντιακού Κινήματος Ελλάδος, δεν ξεχνάει τις ρίζες του και το αποδεικνύει… 


«Το τραγούδι που ερμηνεύω κράτησε περισσότερο από μια εβδομάδα. Έμπαινα κάθε μέρα στο στούντιο κι απ’ τους λυγμούς δεν μπορούσα να το ολοκληρώσω…»
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡPΑΣ


Επίθεση κατά του Αλέκου Αλαβάνου στον Άγιο Παντελεήμονα





Οι φωτιές που έκαψαν την Αθήνα δε σ’ ενόχλησαν Αλέκο και σ’ σ’ ενόχλησε ένα αθώο γιαουρτάκι;

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΜΕ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΒΑΘΟΣ..............



ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΓΑΠΗ...........




ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ, ΑΞΙΖΕΙ ΚΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΕΞΗ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ.
ΕΝΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΟΜΟΡΦΟ ΒΙΝΤΕΑΚΙ ΑΠΟ ΤΟ YOUTUBE.......






ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΓΕΛΙΟ ........



Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ........ ΤΟ ΓΕΛΙΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ .......

Η ΑΓΑΠΗ ΠΟΥ ΔΕΝΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ............

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Αστυνομικός αντάρτης για την Κάρτα του Πολίτη



Η άρνησή του να παραλάβει την Κάρτα του Πολίτη, στοίχισε σε αστυνομικό με 19 έτη υπηρεσίας την απόταξη από την ΕΛΑΣ καθώς θεωρήθηκε σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα. Κύμα συμπαράστασης μέσω διαδικτύου και εφημερίδων από μερίδα πολιτών που πιστεύουν ότι η Κάρτα Πολίτη παραβιάζει τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις.
Θύελλα στους εθνικιστικούς και τους ακραία θρησκευτικούς κύκλους έχει προκαλέσει η απόταξη απο την ΕΛΑΣ χωρίς δικαίωμα σύνταξης και αποζημίωση αστυνομικού που αρνήθηκε να παραλάβει την Κάρτα Πολίτη.
Ο αστυνομικός, ο οποίος είναι πατέρας δύο παιδιών και υπηρετούσε ως αρχιφύλακας στο αλλοδαπών, παραπέμφθηκε στο πειθαρχικό συμβούλιο με το ερώτημα της απόλυσης και ενώπιον των ανώτατων αξιωματικών που το αποτελούν, δήλωσε ότι για θρησκευτικούς λόγους αρνείται να παραλάβει την κάρτα.
Το συμβούλιο αποφάσισε να αποτάξει από την ΕΛΑΣ τον αστυνομικό, καθώς η άρνηση παραλαβής δημόσιου εγγράφου πιστοποίησης ταυτότητας συνιστά βαρύ πειθαρχικό παράπτωμα για αστυνομικό, ωστόσο ο δικηγόρος του δηλώνει ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διότι όπως ισχυρίζεται παραβιάστηκε η αρχή του Συντάγματος για την ελευθερία του θρησκεύεσθαι.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η απόφαση δεν έχει καθαρογραφεί ωστόσο εκτιμάται πως η απόφαση του πρωτοβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου θα γίνει δεκτή από την ηγεσία της ΕΛΑΣ.
Λόγω της φιλολογίας που έχει αναπτυχθεί στους κόλπους ακραίων στοιχείων για την Κάρτα του Πολίτη, η περίπτωση του αστυνομικού αναμένεται να βρει και άλλους μιμητές, ενώ υπέρ του έχει ξεσπάσει κύμα συμπαράστασης σε ιστοσελίδες και έντυπα, εθνικιστικού προσανατολισμού, τα οποία καλούν τους πολίτες που είναι Χριστιανοί στο θρήσκευμα, να αρνηθούν να την παραλάβουν.
Η υπόθεση εξελίσσεται παρόμοια με τις νέες ταυτότητες του ελληνικού κράτους, που καθιέρωσε η κυβέρνηση Σημίτη το 2001 και προκάλεσαν το πανελλαδικό συλλαλητήριο με συμμετοχή ιερωμένων, μοναχών και πολιτών στο κέντρο της Αθήνας, όπου είχε εκφωνήσει ομιλία και ο τότε Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Και τότε, αστυνομικός που μετείχε στα μέτρα τάξης, πέρασε στο πλευρό των συγκεντρωμένων δηλώνοντας την συμπαράστασή του στον αγώνα τους, με αποτέλεσμα να γνωρίσει τις επευφημίες του πλήθους.
Την Κάρτα του Πολίτη που εκδίδεται από το υπουργείο Εσωτερικών, θα πρέπει να παραλάβουν υποχρεωτικά όλοι οι Έλληνες, έως το τέλος του 2011, με την αρχή να γίνεται από τα Σώματα Ασφαλείας.
ΠΗΓΗ: news247.gr

Κρατερό Φλώρινας: Ένα χωριό θρύλος (βίντεο)


20 Οκτ 2010

(αν δεν παινέψεις το σπίτι σου, θα πέσει να σε πλακώσει)
Το Κρατερό είναι από τα ομορφότερα χωριά του Νομού Φλώρινας.
Είναι ένα χωριό θρύλος. Ο εθνικός προμαχώνας, κάηκε από τους διάφορους εχθρούς της...
πατρίδας μας και ξαναχτίστηκε τρεις φορές.
-Το 1903 κάηκε από τους Τούρκους, συθέμελα.
-Το 1907 κάηκε από τους Βούλγαρους κομιτατζήδες, τελείως.
- Και το 1947 κάηκε για Τρίτη φορά από τους αντάρτες, για να κτισθεί το 1950 με έξοδα του κράτους.
Ακόμα και σήμερα υπάρχουν παραδοσιακοί συνεταιρικοί νερόμυλοι που λειτουργούν ακόμα που θα πρέπει πάση θυσία να διασωθούν.
Αξίζει τον κόπο να το επισκεφτείτε και εδικά στο πανηγύρι της Αγίας Κυριακής που διοργανώνεται παραδοσιακό Μακεδονικό γλέντι ΧΩΡΙΣ σκοπιανές μουσικές προπαγάνδες


ΠΗΓΗ :

ΠΗΓΗ: taxalia.blogspot.com

Θάνατος λύκαινας



Νεκρή στην άκρη του δρόμου στην εθνική οδό Φλώρινας - Έδεσσας βρέθηκε

μία λύκαινα που χτυπήθηκε από Ι.Χ.


Νεκρή στην άσφαλτο βρέθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, ανήλικη θηλυκή λύκαινα, ηλικίας οκτώ ετών, στην Εθνική Οδό Φλώρινας Έδεσσας, μετά από τροχαίο ατύχημα.
Σύμφωνα με τον «Αρκτούρο», το τελευταίο διάστημα και μετά τη λειτουργία των διοδίων του Πολύμυλου η κίνηση στον συγκεκριμένο δρόμο έχει αυξηθεί, κάτι που επηρεάζει τα εν λόγω ζώα, ενώ αναμένεται περαιτέρω αύξηση του αριθμού και της ταχύτητας διέλευσης των διερχόμενων οχημάτων, καθώς διαπλατύνεται η οδός στην περιοχή του Άγρα.
Παράλληλα, η περιοχή διαπλάτυνσης της οδού, πλησίον του Άγρα, αποτελεί σημείο σποραδικών μετακινήσεων μεταξύ Βόρα και Βερμίου για την αρκούδα.
Ο λύκος προστατεύεται σε όλη την Ευρώπη από τη νομοθεσία, με τη Σύμβαση της Βέρνης και την Οδηγία 92/43 της ΕΕ. Στην Ελλάδα, ο λύκος έπαψε να θεωρείται επιζήμιο είδος από το 1991 και χαρακτηρίζεται επίσημα τρωτό είδος.
ΠΗΓΗ: news247.gr

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Ομολογία Σοκ από τον πρώην πρωθυπουργό της FYROM, Γκεοργκιέφσκι





Σοκαριστικό βίντεο που ξεσκεπάζει τους Σκοπιανούς και τα ψεύδη τους


16 Οκτ 2010



Ομολογία Σοκ από τον πρώην πρωθυπουργό της FYROM, Γκεοργκιέφσκι:


"ο Goce Delchev και ο Dame Gruev έδιναν θανατικές καταδίκες σε όποιον τολμούσε να πει ότι το αίμα του Μ. Αλέξανδρου κυλούσε στις φλέβες του"


Πριν περίπου 100 χρόνια, οι ΨευτοΜακεδόνες "Ήρωες" των σημερινών Σκοπιανών εκτελούσαν ως προδότη όποιον ...
τολμούσε να δηλώσει απόγονος του Μέγα Αλέξανδρου, ενώ σήμερα όποιος τολμάει να ισχυριστεί το... αντίθετο αποκτάει την στάμπα του Προδότη!!


Δείτε το βίντεο:




http://www.youtube.com/watch?v=j48WLgCQHuo&feature=player_embedded
Πηγή: History-of-Macedonia
και : http://taxalia.blogspot.com

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ......





ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ-ΦΛΩΡΙΝΑΣ,
ΚΟΜΒΟΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ,
ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΜΑΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΔΙΠΛΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ,
ΜΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΕΣ ΝΗΣΙΔΕΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ,
ΚΑΙ ΜΠΑΙΝΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΔΙΚΤΥΟ ΔΙΠΛΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
ΧΩΡΙΣ ΝΗΣΙΔΕΣ............
ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ, ΠΟΛΛΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ..............