Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

«ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ: ΑΝ ΔΕΝ ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ ΘΑ «ΧΟΡΤΑΣΟΥΝ» ΠΡΟΣΤΙΜΑ»

Επιμέλεια:
Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός
Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. Καρδίτσας
Μέλος Γ.Σ. Π.Ο.Φ.Ε.Ε.
Γ.Γ. ΓΕΟ.Φ.ΙΝ.
Οικονομικός Επόπτης Ε.Β.Ε. Καρδίτσας


Οι περισσότεροι από τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος, συνεχίζουν οι περισσότεροι να λειτουργούν σαν να είναι μόνοι τους σε αυτό τον κόσμο και δεν τους αγγίζει τίποτε.
Αφού λοιπόν δεν δείχνουν να μην καταλαβαίνουν τι γίνεται, θα προσπαθήσω να τους εξηγήσω μπας και γλυτώσουν τα πρόστιμα.
Οι συγκεντρωτικές καταστάσεις είναι μια υποχρέωση που βαρύνει σχεδόν όλους όσους κάνουν συναλλαγές. Η ΠΟΛ.1078/17.3.2014 όπως και ένα σωρός άλλες (ΠΟΛ.1022/7.1.2014, ΠΟΛ.1050/2016 κλπ) του Υπουργείου Οικονομικών καθορίζει τον τρόπο υποβολής, κυρίως όμως καταγράφει τα παραστατικά που προσδιορίζουν ποια έξοδα και ποια έσοδα συμπεριλαμβάνονται σε αυτές.
Για τους επαγγελματίες, τις ατομικές επιχειρήσεις, τα νομικά πρόσωπα αλλά και τους αγρότες του κανονικού καθεστώτος, δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη μεταχείριση. Η καταχώρηση των παραστατικών από τους συναδέλφους λογιστές φοροτεχνικούς που τους παρακολουθούν και ενημερώνουν τα βιβλία τους, δημιουργεί αυτομάτως τη βάση για την υποβολή τους.
Να σημειώσουμε ότι για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις του 2016, η προθεσμία λήξης υποβολής είναι μέχρι τις 31 Μαρτίου 2017 και αφορά όλες τις συναλλαγές που έχουν γίνει το έτος 2016.
Οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν μία ετήσια συγκεντρωτική κατάσταση εξόδων. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να προσκομίσουν τα παραστατικά στο λογιστή τους. Αυτό πρέπει να γίνει άμεσα και σίγουρα όχι την τελευταία ημέρα της προθεσμίας. Το έχω πει και γράψει πάρα πολλές φορές, αλλά διαπιστώνω ότι οι περισσότεροι δεν συνειδητοποιούν το επερχόμενο πρόστιμο.
Όλες οι συναλλαγές τους που αφορούν τα έξοδα τους, είτε πρόκειται για τιμολόγια, είτε για αποδείξεις, θα πρέπει να συμπεριληφθούν σε μία ετήσια κατάσταση εξόδων η οποία θα υποβληθεί ηλεκτρονικά από το λογιστής τους. Η προθεσμία που αναφέρω πιο πάνω αφορά και τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος.
Σε περίπτωση που αυτή η κατάσταση δεν υποβληθεί εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, τότε το πρόστιμο που επιβάλλεται είναι 100,00€. Για όσους είναι χουβαρντάδες δεν γεννάται θέμα, μπορούν να πληρώσουν όσα πρόστιμα θέλουν, τέτοιες εποχές όμως σπάνια κάποιος θα δεχθεί να πληρώσει πρόστιμο αδιαμαρτύρητα.
Οι συγκεντρωτικές καταστάσεις για τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος, έχουν ξεκινήσει να υποβάλλονται από το φορολογικό έτος 2014.
Για τα προηγούμενα δύο χρόνια δόθηκαν κάποιες παρατάσεις προκειμένου να μπορέσουμε να τις υποβάλλουμε γιατί υπήρχαν (και εξακολουθούν να υπάρχουν) διάφορα προβλήματα κατά την υποβολή τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να προσκομίζουν τα τιμολόγια στους λογιστές τους, όταν πήγαιναν να υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση. Κάτι το οποίο έχουν στο μυαλό τους και φέτος.
Δυστυχώς όμως γι’ αυτούς, τα πράγματα άλλαξαν. Ο σκοπός των συγκεντρωτικών καταστάσεων είναι να υποβληθούν πριν από την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, προκειμένου να έχει έννοια η διασταύρωση.
Οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος λοιπόν θα πρέπει να προσκομίσουν άμεσα όλα τους τα παραστατικά του 2016 στο λογιστή τους, ώστε να προλάβουν οι συνάδελφοι να ετοιμάσουν και να υποβάλλουν τις συγκεντρωτικές καταστάσεις.
Να επισημάνω κάποια πραγματάκια τα οποία καλό είναι φορολογούμενοι και ειδικότερα οι αγρότες του ειδικού να τα γνωρίζουν, γιατί συνεχίζουν να αδιαφορούν:
- Αν δεν προσκομίσεις τα τιμολόγια δεν πρόκειται να σου υποβάλλω τη συγκεντρωτική κατάσταση τιμολογίων για το 2016.
- Αν τα προσκομίσεις όταν θα έρθεις για να κάνουμε τη φορολογική δήλωση, θα την υποβάλλω τότε.
- Αυτό σημαίνει ότι η υποβολή θα γίνει εκπρόθεσμα, άρα θα έχει πρόστιμο.
- Η δικαιολογία «δεν με ενημέρωσες» δεν πιάνει πλέον. Γιατί δεν μπορώ να γνωρίζω εάν πέρυσι εσύ καλλιέργησες ή όχι.
- Εσύ έχεις υποχρέωση να ρωτήσεις και όχι εγώ να σε πάρω τηλέφωνο.
- Πως κάνεις κάθε μέρα όταν θέλεις να ρωτήσεις για πετρέλαιο θέρμανσης, για επίδομα αλληλεγγύης, για το φοιτητικό επίδομα, για το επίδομα ενοικίου, για όλα τα επιδόματα που υπάρχουν σε κάθε χώρα του κόσμου; Πως τα γνωρίζεις όλα;
- Ε λοιπόν έχεις την ίδια υποχρέωση να πάρεις τηλέφωνο, να ρωτήσεις και να σε ενημερώσω.
- Κι αν δεν το κάνεις, δεν πειράζει. Εγώ θα την υποβάλλω όταν έρθεις να κάνουμε τη δήλωση.
- Και κάτι ακόμη: δεν υπάρχει δικαίωμα επιλογής. Δεν μπορείς να μου ζητήσεις να μην υποβάλλω τη συγκεντρωτική κατάσταση.
- Γιατί αν δεν την υποβάλλω και έρθει μετά το πρόστιμο ξέρεις τι θα γίνει: θα ισχυριστείς ότι δεν φταις εσύ αλλά εγώ-ο λογιστής σου-.
Επειδή αυτό δεν το ανέχομαι έχεις να επιλέξεις: προσκομίζεις τα τιμολόγια άμεσα και γλυτώνεις το πρόστιμο, ή προσκομίζεις τα τιμολόγια όποτε γουστάρεις και τρως το πρόστιμο. Απλά πράγματα.

Πηγή: Taxheaven © Δείτε περισσότερα https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/34160

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου